Verzorging

 

 

Aan de katheter wordt een opvangzak verbonden waarin de urine loopt. Deze zak wordt met een bandje of kousje aan uw been vastgemaakt. Er zit een kraantje onderaan waarmee u hem een aantal keer per dag leeg kunt laten lopen in het toilet. ’s Nachts kan er een nachtzak met grotere inhoud aan de dagzak verbonden worden.

De dagzak moet 1 x per week verschoond worden, de nachtzak kunt u ‘s morgens leegmaken en doorspoelen met kraanwater. De nachtzak mag een week gebruikt worden. Bij ontslag van de verpleegafdeling krijgt u een recept mee voor verbandartikelen en urineopvangzakken. Zorgt u ervoor dat u bij het verwisselen en aansluiten schone handen en materialen gebruikt.

De aansluitingen van de zakjes kunnen met 70% alcohol schoongemaakt worden. De speciale vlindervormige drainpleister moet 1 x per week verschoond worden. Dit kan door een wijkverpleegkundige of een familielid worden gedaan. Bij het verschonen van de pleister kan de insteekopening schoongemaakt en geïnspecteerd worden.

Probeert u de katheter zo weinig mogelijk te bewegen tijdens het verschonen om te voorkomen dat hij verschuift of er zelfs uitvalt.