Second Opnion

 

Wat is een second opinion?

‘Second opinion’ betekent letterlijk: tweede mening. Een andere arts geeft zijn oordeel over de bevindingen van uw eigen dokter. U mag ervan uitgaan dat u goede hulp en adviezen krijgt, daarom hoeft u ook beslist niet voor iedere behandeling een tweede mening te vragen. Dat doet u pas, wanneer u voor een beslissing staat met ingrijpende gevolgen of wanneer u ernstige twijfels heeft over een diagnose of behandeling.

Een second opinion aanvragen

Diegene die de second opinion geeft, neemt de behandeling niet over. Het is daarom verstandig dat u het verzoek eerst met uw eigen arts bespreekt; hij blijft uw hoofdbehandelaar. Bovendien moet hij vaak een kopie van uw dossier aan de tweede arts opsturen.

Patienten federatie met uitleg second opnion   (klik hier)

 

Zorg en Zekerheid second opnion        (klik hier)

 

Hoe krijg ik een second opinion in de zorg?

Twijfelt u over een diagnose of behandeling? U kunt om de mening van een tweede arts vragen. Hij beoordeelt uw diagnose of behandeling opnieuw. Bespreek second opinion met uw eigen arts

Overweegt u een second opinion?

Bespreek uw wensen dan eerst met uw behandelend arts. Misschien kan een goed gesprek eventuele onduidelijkheden wegnemen.

Verwijzing nodig voor second opinion

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.

Vergoeding second opinion

Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als u een doorverwijzing krijgt. Als u zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Soms staan er in de polis voor vergoeding van de second opinion aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u een toestemmingsvereiste nodig heeft. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit.